Holmbergs Talare - Goda relationer Goda resultat
Marianne Holmberg

Margareta Lunde-Martinson

Förfrågan

Margareta är legitimerad sjuksköterska med flera LSS-utbildningar i bagaget. Hon har 40 års erfarenhet av arbete inom vård och omsorg, både inom regionen och kommunal verksamhet på olika arbetsplatser.

Hon upptäckte tidigt en kunskapslucka i sitt jobb som LSS-sjuksköterska - att upptäcka och förstå en fysisk smärta hos en brukare som inte kan kommunicera verbalt. Under dessa 10 år samarbetade hon även med en överläkare från Psykiatrin inom regionens verksamhet för att bättre förstå brukarnas psykiska hälsa. Behovet av kunskap var stort inom flera ämnen, och år 2010 startade hon företaget Smartbojen Utbildning AB.

Idag föreläser Margareta i ämnen som psykisk ohälsa inom LSS, att åldras med IF, att upptäcka fysisk smärta med flera. Margareta erbjuder båda öppna och skräddarsydda utbildningar både på plats och digitalt. 




Här följer några föreläsningsteman som Margareta gärna föreläser om: 

  • Bemötande – Beror det på mig hur ett möte blir? 
    Hur påverkar du andra och vad behöver du träna på?
    Tänk vad viktigt det är med vilket bemötande vi får av andra, till exempel när vi är nya på en arbetsplats. Hur tas jag emot av mina kollegor och hur är vi mot varandra i arbetsgruppen?

Bemötandet har en hög påverkan hur bra vi trivs på jobbet och det påverkar också såklart vår arbetsinsats. Det finns personer som är otroligt bra på detta, och vad gör de egentligen som gör att det känns så bra? Dels handlar det om de är intresserade och bekräftar dig med sitt kroppsspråk, lyssnar och är närvarande i mötet. Men Du har säkert träffat på några ”gnällspikar” genom åren på Dina tidigare arbetsplatser eller i ditt privata liv. Hur påverkas Du av dessa personer men också hur kan Du hantera dem?
Dessa tre timmar kommer att blandas med mycket skratt och glädje men också med många tänkvärda reflektioner som Du kommer ha användning för både privat och i Ditt arbete.

  • Att bli äldre med intellektuell funktionsnedsättning -  
    Detta är den första generationen som blir så här gammal - hur gör vi nu?
Personer med intellektuell funktionsnedsättning blir allt äldre idag och med det sker stora förändringar gällande både bemötande och omvårdnad. Åldrandets förändringar kan ställa till problem både för individen själv, men också för personal och anhöriga. Förstår personen sitt åldrande och vad säger forskningen. Det är mest forskat på personer med Downs syndrom om åldrandet och demenssjukdomar. Men många utvecklar också demenssjukdomar då de lever längre idag- och det kan vara svårt att se skillnad på ett vanligt åldrande och en begynnande demens. Så vad ska vi titta efter och hur ska vi arbeta?
  • Att upptäcka smärta
    Behöver du vara en detektiv för att upptäcka smärta?

På utbildning smärta får du lära dig på vilket sätt människor med intellektuell funktionsnedsättning förmedlar smärta. Tolkningen av smärtkommunikationen försvåras av att det inlärda smärtbeteendet kan vara avvikande men också det gamla uttrycket att brukarna har så hög smärttröskel - är det verkligen så?
På utbildningen får du kunskaper om vanliga symtom på smärta samt verktyg som underlättar smärtskattningen och dokumentationen.

  • Att upptäcka smärta hos en person med kognitiv svikt 

Margareta anpassar sina utbildningar och föreläsningar utifrån målgruppens behov och bjuder på många olika situationer från sitt yrkesliv efter nästan 40 år i vården som sjuksköterska.

 

Tyvärr hittades ingen föreläsare.